Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

SZPON: Grzyby - Zanim się sezon rozpocznie

variicornis - 2007-03-18, 21:19
Temat postu: Zanim się sezon rozpocznie
Pytanie za dwa punkty 0,5 za polską nazwę, 0,5 za łacińską, jeden punkcik- jak się go przyrządza/czy jest objęty jakąś ochroną :)
Horpyna - 2007-03-18, 23:15

Oszywiście szmaciak gałęzisty-Sparassis crispa.Podobno i jadalny ale z racji rzadkiego występowania podlega ochronie
Corvus - 2007-03-18, 23:15

Szmaciak gałęzisty - Sparassis crispa
Horpyna - 2007-03-21, 18:22

A rozwiązanko kiedy :?:
variicornis - 2007-03-21, 20:17

Upss. dwa tygodnie od daty wysłania zagadki?
poziomka - 2007-03-22, 14:50

Szmaciak gałęzisty - Sparassis crispa ,pod ścisłą ochroną,przyrządzanie -można marynować,albo oddawać do zupy,mają orzechowy smak i zapach
variicornis - 2007-03-22, 20:20

może coś więcej o marynowaniu, sposób? proporcje? mi osobiście zawsze zapach kojarzył się ze szmatami a kształt z orzechem, ale każdy ma inny "światoogląd"
Corvus - 2007-03-22, 21:41

variicornis napisał/a:
może coś więcej o marynowaniu, sposób? proporcje?

pytanie nie na miejscu biorąc pod uwagę fakt ze jest chroniony......... :roll:

variicornis - 2007-03-22, 22:22

Pytając sie o sposoby przyrządzania wiodłem się czystą ciekawością, nie ukrywam, próbowałem różnych grzybków jadalnych, także chronionych. Marynowanie grzyba (o ile o nim jest mowa w zagadce :) ) nie musiało przebiegać w Polsce ;) jeżeli takich szczegółów się czepaimy, więc nie rozumem dlaczego jest nie na miejscu, podanie przeoisu na coś chronionego nie zachęca do pozyskiwania tego gatunku.
Wujek Kryzys - 2007-03-22, 23:03

Toż to szmaciak jest Sparassis crispa. Jak sie przyrządza najsmaczniej to nie wiem - raz jadłem marynowanego. Jest on chroniony, a jakże!
Andrzej S - 2007-03-29, 01:49

siedzuń sosnowy (szmaciak gałęzisty) Sparassis crispa
W Polsce gatunek chroniony.

irbis - 2007-03-29, 20:46

trudne :roll: , strzelam:żagwica listkowana Grifolafrondosa , w czerwonej księdze gatunek v narazony, młode okazy jadalne; jak się przyrządza?-no chyba spudłowałam- bo z powyższych wynikałoby, że tej- prawdziwy przyrodnik-nie przyrządza...
variicornis - 2007-04-05, 15:19

Na zdjęciu widoczny jest szmaciak gałęzisty, Saprassis crispa, objęty ochroną, jadalny na wiele sposobów.

prawidłowych odpowiedzi udzielili/udzieliły:

Wujek Kryzys 2pkt
poziomka 2pkt
Andrzej S 2pkt
Horpyna 2pkt
Corvus 1pkt

proszę o odkrycie przez modów odpowiedzi


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group