Zamknięty przez: Marfu 2007-04-05, 20:06 |
Zanim się sezon rozpocznie |
Autor |
Wiadomość |
variicornis
Przyjaciel Żubra
Posty: 293 Skąd: Białowieża
|
Wysłany: 2007-03-18, 21:19 Zanim się sezon rozpocznie
|
|
|
Pytanie za dwa punkty 0,5 za polską nazwę, 0,5 za łacińską, jeden punkcik- jak się go przyrządza/czy jest objęty jakąś ochroną
DS.JPG
|
|
Plik ściągnięto 26531 raz(y) 41,36 KB |
|
_________________ www.milosierdzie-boze.com
http://www.ooze.com/pweeta/
....::: Chroń drzewa- jedz bobry :::.... |
|
|
|
|
Horpyna
Posty: 114 Skąd: Maków Maz
|
Wysłany: 2007-03-18, 23:15
|
|
|
Oszywiście szmaciak gałęzisty-Sparassis crispa.Podobno i jadalny ale z racji rzadkiego występowania podlega ochronie |
|
|
|
|
Corvus
Corvus corax
Posty: 1060 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: 2007-03-18, 23:15
|
|
|
Szmaciak gałęzisty - Sparassis crispa |
_________________
waxwing fanatic
|
|
|
|
|
Horpyna
Posty: 114 Skąd: Maków Maz
|
Wysłany: 2007-03-21, 18:22
|
|
|
A rozwiązanko kiedy |
|
|
|
|
variicornis
Przyjaciel Żubra
Posty: 293 Skąd: Białowieża
|
|
|
|
|
poziomka
Posty: 50
|
Wysłany: 2007-03-22, 14:50
|
|
|
Szmaciak gałęzisty - Sparassis crispa ,pod ścisłą ochroną,przyrządzanie -można marynować,albo oddawać do zupy,mają orzechowy smak i zapach |
|
|
|
|
variicornis
Przyjaciel Żubra
Posty: 293 Skąd: Białowieża
|
Wysłany: 2007-03-22, 20:20
|
|
|
może coś więcej o marynowaniu, sposób? proporcje? mi osobiście zawsze zapach kojarzył się ze szmatami a kształt z orzechem, ale każdy ma inny "światoogląd" |
_________________ www.milosierdzie-boze.com
http://www.ooze.com/pweeta/
....::: Chroń drzewa- jedz bobry :::.... |
|
|
|
|
Corvus
Corvus corax
Posty: 1060 Skąd: Siedlce
|
|
|
|
|
variicornis
Przyjaciel Żubra
Posty: 293 Skąd: Białowieża
|
Wysłany: 2007-03-22, 22:22
|
|
|
Pytając sie o sposoby przyrządzania wiodłem się czystą ciekawością, nie ukrywam, próbowałem różnych grzybków jadalnych, także chronionych. Marynowanie grzyba (o ile o nim jest mowa w zagadce ) nie musiało przebiegać w Polsce jeżeli takich szczegółów się czepaimy, więc nie rozumem dlaczego jest nie na miejscu, podanie przeoisu na coś chronionego nie zachęca do pozyskiwania tego gatunku. |
_________________ www.milosierdzie-boze.com
http://www.ooze.com/pweeta/
....::: Chroń drzewa- jedz bobry :::.... |
|
|
|
|
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
Posty: 1437 Skąd: Tarchomin
|
Wysłany: 2007-03-22, 23:03
|
|
|
Toż to szmaciak jest Sparassis crispa. Jak sie przyrządza najsmaczniej to nie wiem - raz jadłem marynowanego. Jest on chroniony, a jakże! |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
|
Andrzej S
Posty: 247 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2007-03-29, 01:49
|
|
|
siedzuń sosnowy (szmaciak gałęzisty) Sparassis crispa
W Polsce gatunek chroniony. |
|
|
|
|
irbis
Posty: 612
|
Wysłany: 2007-03-29, 20:46
|
|
|
trudne , strzelam:żagwica listkowana Grifolafrondosa , w czerwonej księdze gatunek v narazony, młode okazy jadalne; jak się przyrządza?-no chyba spudłowałam- bo z powyższych wynikałoby, że tej- prawdziwy przyrodnik-nie przyrządza... |
|
|
|
|
variicornis
Przyjaciel Żubra
Posty: 293 Skąd: Białowieża
|
Wysłany: 2007-04-05, 15:19
|
|
|
Na zdjęciu widoczny jest szmaciak gałęzisty, Saprassis crispa, objęty ochroną, jadalny na wiele sposobów.
prawidłowych odpowiedzi udzielili/udzieliły:
Wujek Kryzys 2pkt
poziomka 2pkt
Andrzej S 2pkt
Horpyna 2pkt
Corvus 1pkt
proszę o odkrycie przez modów odpowiedzi |
_________________ www.milosierdzie-boze.com
http://www.ooze.com/pweeta/
....::: Chroń drzewa- jedz bobry :::.... |
|
|
|
|
|