|
Wieści z kontroli budek 2007 |
| Autor |
Wiadomość |
Corvus
Corvus corax

|
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-04-04, 23:36
|
|
|
| Corvus, a przy której to budce?! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Corvus
Corvus corax

|
|
|
|
 |
krotom
miłośnik PRZYRODY ;)

|
Wysłany: 2007-04-13, 19:22
|
|
|
| w Poznaniu na budynku Polibudy wokół zamontowanych tam budek kręcą się 2 pary pustułek |
Tęskno mi Panie[...]
C. K. Norwid |
|
|
|
 |
Andrzej S
|
Wysłany: 2007-04-13, 21:38
|
|
|
Od kilku dni, na moim osiedlu w Poznaniu, obserwuję parę pustułek. Ktoś zamontował kilka budek lęgowych dla małych drapieżników. Niektóre trochę niestarannie (niezbyt poziomo) Może to administracja osiedla? Jedną z budek kilka razy dziennie odwiedzają pustułki. Może założą gniazdo? Mam okazję się im przyglądać i słuchać ich głosów, bo to sąsiedni blok. |
|
|
|
 |
jemi

|
Wysłany: 2007-04-14, 11:50
|
|
|
13.04 - wieczorem i 14.04 - rano
przy torach - (13.04)pusto
przy ósemce - (13.04)para na słupie, (14.04) w budce (samica)
komin ZEC - 13 i 14.04 para na kominie i w budce
Bartosz Szcz. - 13 i 14.04 brak
Zanecin sad - dwa samce(?) walczące o dwie budki
Dziegietnia - 14.04 obie budki puste |
|
|
|
 |
Andrzej S
|
Wysłany: 2007-04-20, 00:47
|
|
|
| Dziś przy budce, o której pisałem, przez około 40 minut obserwowałem gonitwę i utarczki pomiędzy dwoma pustułkami (chyba samcami). Pokaz był niesamowity. Jedna z pustułek nie dawała spokoju drugiej, która wyraźnie unikała konfrontacji, lecz jednocześnie nie dawała się przepędzić. Chowała się nawet w budce, ale jak tylko wychylała głowę, ta bardziej zadziorna, wisząca w powietrzu, pikowała mijając budkę o centymetry. Ta zadziorna nie dawała spokoju nawet na minutę, atakując tą drugą na gzymsie, na antenach, na budce i w powietrzu. Niesamowite akrobacje wyczyniały w powietrzu. Nie zauważyłem, aby doszło do bezpośredniego starcia. Zawsze było to tylko straszenie. W pewnym momencie pojawiła się jeszcze jedna pustułka i po chwili druga. Był moment, może z pół minuty, gdy na niebie krążyły cztery. Po chwili znów pozostały tylko te dwie, robiące widowisko. Niestety musiałem się zająć czymś innym, dlatego nie doczekałem się końca tych ekscesów. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-04-24, 08:55
|
|
|
| Do budki koło biura BOCIANA przyleciała wreszcie pustułka. Dzisiaj ją zobaczyłem. Sądzę, że pojawiła się wczoraj. Gołąb miejski, który miał prawdopodobnie (a może jeszcze ma) pisklaki w budce siedział na kominie, a samiczka pustułki przesiaduje w wejściu i nic sobie z tego nie robi! Wczoraj musiała być ciekawa akcja! Trochę mnie to uspokoiło. Mam nadzieję, że na innych stanowiskach też się pojawią pustułki, gdzie były w ub. roku, bo jakaś posucha była do tej pory! |
 |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-04-29, 09:06
|
|
|
Przed niedzielą parka pustułek na dobre obstawiała budkę koło biura BOCIANA - może wreszcie coś z tego wyniknie.
Wczoraj sprawdziłem trochę budek, a konkretnie 4 kawałki linii energetycznych (16 budek) z dystansu przez lornetkę na terenie gm. Mordy. Wszystkie te budki były montowane w marcu br. Przy dwóch liniach pojedyncze pustułki (czyt. 2 pary). Jeśli samica wysiaduje w budce to jej nie widać z dołu. Ponadto samiec polował w pobliżu budki koło Radzikowa Wielkiego. Z dołu nie było widać nic w środku tej budki. Miejscówka idelalna, budka czeka już 4-ty sezon. Jeśli wymienione pustułki zajęły by ww. budki, to będą 3 nowe stanowiska. Ponadto sprawdziłem 3 budki powieszone na drzewach w dolinie Liwca w okolicach wsi Próchenki. Budka, która obstawiana była rok wcześniej przez parę pustułek niestety pusta , kolejna zajęta przez sójki (ptak wysiaduje) - w jej pobliżu wybudował gniazdo myszołów, i kolejna pusta.
IMG_6862.JPG Ta miejscówka niestety nie zaakceptowana |
 |
| Plik ściągnięto 3015 raz(y) 41,48 KB |
IMG_6860.JPG Być może w tej budce będzie lęg |
 |
| Plik ściągnięto 3015 raz(y) 24,97 KB |
|
 |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-05-02, 19:11
|
|
|
Informacje z wczorajszego dnia, tj. 1 maja 2007.
W czasie rajdu rowerowego "Szlakiem bocianich gniazd" udało mi się po drodze skontrolować 20 skrzynek dla pustułek wiszących na drzewach na terenie gminy Suchożebry (18 szt.) i Mordy (2 szt.).
Niestety, wstępne obserwacje wskazują, że jest dość kiepsko w tym roku z pustułkami. Ogólnie stwierdziłem je przy 6 skrzynkach. Większość (5 skrzynek) to te same zajmowane w ub. roku, 1 skrzynka zajęta jest po raz pierwszy (wisi już 3-ci sezon). Ponadto przy 2 skrzynkach zajętych w ub. roku pustułek nie stwierdziłem.
Poza pustułkami w 2 skrzynkach są świeże gniazda sójek - są to te same skrzynki, które zajmowane były przez te ptaki w ub. roku (fotki w załączeniu!). Pustułek nigdzie nie sfotografowałem.
Dodam, że prawdopodobną przyczyną opuszczenia jednego stanowiska przez pustułki mogły być kruki, które w tym roku założyły gniazdo jakieś 100 m od budki. Nie jest to pewne, miejsce będzie jeszcze sprawdzane! (Fotka gniazda kruka znajduje się w temacie "Obserwacje 2007").
IMG_7065.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2958 raz(y) 40,18 KB |
IMG_7026.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2958 raz(y) 39,26 KB |
|
 |
|
|
|
 |
jemi

|
Wysłany: 2007-05-02, 20:00
|
|
|
02.05
Komin Stalfy - samica w budce, samiec na barierce.
budka 8 - samica w budce wysiaduje
myślałem że budka jest pusta bo na sąsiednim drzewie w odległości 12 m gniazdo zrobiły sroki, a z drugiej strony na tej samej wysokości co budka pustułek w odległości 4 metrów jest gniazdo kwiczoła a w nim siedzi pani kwiczołowa! |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-05-02, 20:14
|
|
|
| jemi napisał/a: | | myślałem że budka jest pusta bo na sąsiednim drzewie w odległości 12 m gniazdo zrobiły sroki, a z drugiej strony na tej samej wysokości co budka pustułek w odległości 4 metrów jest gniazdo kwiczoła a w nim siedzi pani kwiczołowa! |
Pod Krześlinem też jest ciekawa sytuacja. W budce wczoraj siedziała samica. ok. 80 m na lewo zajęte gniazdo wrony, na prawo (jakieś 100 m) gniazdo sroki - też chyba zajęte, a z tyłu budki (jakieś 120 m) zajete gniazdo myszołowa. Ciekawe jak sobie pustułki poradzą. W ub. roku wyprowadziły młode, ale gniazda wrony nie było i chyba sroki również! |
 |
|
|
|
 |
jemi

|
Wysłany: 2007-05-03, 14:18
|
|
|
| Sprawdziłem budki na słupach Sokołów - Sawice (14) - pusto |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-05-03, 17:17
|
|
|
To nieciekawie.
Ja sprawdziłem dzisiaj 4 budki w okolicach Łosic. Przy jednej budce (zasiedlonej również w ub. roku) latał samiec, pozostałe niezasiedlone.
Nie dopisałem, że pod zajetą budką para grzywaczy budowała w krzaku gniazdo! |
 |
| Ostatnio zmieniony przez Mirek 2007-05-03, 17:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Marek Witkowski
Entomologia
|
Wysłany: 2007-05-03, 17:33
|
|
|
Witam wszystkich po baaaaaaaaaardzo długiej przerwie.
Ja wczoraj i dziś kontrolowałem budki w Złakowie Kościelnym koło Łowicza.
( Czyli syn marnotrawny wrócił na ojczyste ziemie )
Wyniki niezły choć gorszy w porównaniu z ubiegłym sezonem:
- z trzech budek zawieszonych w okolicach kościoła w Złakowie żadna nie była zajęta przez pustułki, ani inne ptaki
- z siedmiu budek znajdujących sie w kościele, cztery były zajęte przez pustułki z wynikiem 2, 5, 6, 7 złożonych jaj
- płomykówka, której także domek powiesiliśmy w kościele jak zwykle zachowała się przyzwoicie i zniosła 5 jaj
W kontroli uczestniczyła oczywiście moja przeurocza asystentaka Magdalena C.
Pozdrawiam
Marek Witkowski |
|
|
|
 |
|
|