Forum Przyrodnicze Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Wieści z kontroli budek 2007
Autor Wiadomość
Corvus 
Corvus corax

Wysłany: 2007-04-04, 22:22   

wczoraj miałem okazję widzieć jak pustułka odganiająca od budki gołębia, w końcu poirytowana jego natręctwem, straciwszy najwidoczniej cierpliwość wzięła go "na szpony".
następnie spadła z gołębiem w szponach na ziemię. pusciła go dopiero kiedy zaintrygowany podbiegłem w tamto miejsce. oba ptaki , oddzielnie już, odleciały.

Mirek 

Wysłany: 2007-04-04, 23:36   

Corvus, a przy której to budce?!

Corvus 
Corvus corax

Wysłany: 2007-04-05, 09:29   

blok przy sokołowskiej, budka od strony osiedlowej. (koło tego bloku gdzie zawsze bierzemy klucze od włazów)

krotom 
miłośnik PRZYRODY ;)

Wysłany: 2007-04-13, 19:22   

w Poznaniu na budynku Polibudy wokół zamontowanych tam budek kręcą się 2 pary pustułek
Tęskno mi Panie[...]

C. K. Norwid

Andrzej S 

Wysłany: 2007-04-13, 21:38   

Od kilku dni, na moim osiedlu w Poznaniu, obserwuję parę pustułek. Ktoś zamontował kilka budek lęgowych dla małych drapieżników. Niektóre trochę niestarannie (niezbyt poziomo) Może to administracja osiedla? Jedną z budek kilka razy dziennie odwiedzają pustułki. Może założą gniazdo? Mam okazję się im przyglądać i słuchać ich głosów, bo to sąsiedni blok. :grin:

jemi 

Wysłany: 2007-04-14, 11:50   

13.04 - wieczorem i 14.04 - rano
przy torach - (13.04)pusto
przy ósemce - (13.04)para na słupie, (14.04) w budce (samica)
komin ZEC - 13 i 14.04 para na kominie i w budce
Bartosz Szcz. - 13 i 14.04 brak
Zanecin sad - dwa samce(?) walczące o dwie budki
Dziegietnia - 14.04 obie budki puste

Andrzej S 

Wysłany: 2007-04-20, 00:47   

Dziś przy budce, o której pisałem, przez około 40 minut obserwowałem gonitwę i utarczki pomiędzy dwoma pustułkami (chyba samcami). Pokaz był niesamowity. Jedna z pustułek nie dawała spokoju drugiej, która wyraźnie unikała konfrontacji, lecz jednocześnie nie dawała się przepędzić. Chowała się nawet w budce, ale jak tylko wychylała głowę, ta bardziej zadziorna, wisząca w powietrzu, pikowała mijając budkę o centymetry. Ta zadziorna nie dawała spokoju nawet na minutę, atakując tą drugą na gzymsie, na antenach, na budce i w powietrzu. Niesamowite akrobacje wyczyniały w powietrzu. Nie zauważyłem, aby doszło do bezpośredniego starcia. Zawsze było to tylko straszenie. W pewnym momencie pojawiła się jeszcze jedna pustułka i po chwili druga. Był moment, może z pół minuty, gdy na niebie krążyły cztery. Po chwili znów pozostały tylko te dwie, robiące widowisko. Niestety musiałem się zająć czymś innym, dlatego nie doczekałem się końca tych ekscesów.

Mirek 

Wysłany: 2007-04-24, 08:55   

Do budki koło biura BOCIANA przyleciała wreszcie pustułka. Dzisiaj ją zobaczyłem. Sądzę, że pojawiła się wczoraj. Gołąb miejski, który miał prawdopodobnie (a może jeszcze ma) pisklaki w budce siedział na kominie, a samiczka pustułki przesiaduje w wejściu i nic sobie z tego nie robi! Wczoraj musiała być ciekawa akcja! Trochę mnie to uspokoiło. Mam nadzieję, że na innych stanowiskach też się pojawią pustułki, gdzie były w ub. roku, bo jakaś posucha była do tej pory!

Mirek 

Wysłany: 2007-04-29, 09:06   

Przed niedzielą parka pustułek na dobre obstawiała budkę koło biura BOCIANA - może wreszcie coś z tego wyniknie. :o
Wczoraj sprawdziłem trochę budek, a konkretnie 4 kawałki linii energetycznych (16 budek) z dystansu przez lornetkę na terenie gm. Mordy. Wszystkie te budki były montowane w marcu br. Przy dwóch liniach pojedyncze pustułki (czyt. 2 pary). Jeśli samica wysiaduje w budce to jej nie widać z dołu. Ponadto samiec polował w pobliżu budki koło Radzikowa Wielkiego. Z dołu nie było widać nic w środku tej budki. Miejscówka idelalna, budka czeka już 4-ty sezon. Jeśli wymienione pustułki zajęły by ww. budki, to będą 3 nowe stanowiska. Ponadto sprawdziłem 3 budki powieszone na drzewach w dolinie Liwca w okolicach wsi Próchenki. Budka, która obstawiana była rok wcześniej przez parę pustułek niestety pusta :sad: , kolejna zajęta przez sójki (ptak wysiaduje) - w jej pobliżu wybudował gniazdo myszołów, i kolejna pusta.

IMG_6862.JPG
Ta miejscówka niestety nie zaakceptowana
Plik ściągnięto 3015 raz(y) 41,48 KB

IMG_6860.JPG
Być może w tej budce będzie lęg
Plik ściągnięto 3015 raz(y) 24,97 KB

Mirek 

Wysłany: 2007-05-02, 19:11   

Informacje z wczorajszego dnia, tj. 1 maja 2007.
W czasie rajdu rowerowego "Szlakiem bocianich gniazd" udało mi się po drodze skontrolować 20 skrzynek dla pustułek wiszących na drzewach na terenie gminy Suchożebry (18 szt.) i Mordy (2 szt.).
Niestety, wstępne obserwacje wskazują, że jest dość kiepsko w tym roku z pustułkami. Ogólnie stwierdziłem je przy 6 skrzynkach. Większość (5 skrzynek) to te same zajmowane w ub. roku, 1 skrzynka zajęta jest po raz pierwszy (wisi już 3-ci sezon). Ponadto przy 2 skrzynkach zajętych w ub. roku pustułek nie stwierdziłem.
Poza pustułkami w 2 skrzynkach są świeże gniazda sójek - są to te same skrzynki, które zajmowane były przez te ptaki w ub. roku (fotki w załączeniu!). Pustułek nigdzie nie sfotografowałem.
Dodam, że prawdopodobną przyczyną opuszczenia jednego stanowiska przez pustułki mogły być kruki, które w tym roku założyły gniazdo jakieś 100 m od budki. Nie jest to pewne, miejsce będzie jeszcze sprawdzane! (Fotka gniazda kruka znajduje się w temacie "Obserwacje 2007").

IMG_7065.JPG
Plik ściągnięto 2958 raz(y) 40,18 KB

IMG_7026.JPG
Plik ściągnięto 2958 raz(y) 39,26 KB

jemi 

Wysłany: 2007-05-02, 20:00   

02.05
Komin Stalfy - samica w budce, samiec na barierce.
budka 8 - samica w budce wysiaduje
myślałem że budka jest pusta bo na sąsiednim drzewie w odległości 12 m gniazdo zrobiły sroki, a z drugiej strony na tej samej wysokości co budka pustułek w odległości 4 metrów jest gniazdo kwiczoła a w nim siedzi pani kwiczołowa!

Mirek 

Wysłany: 2007-05-02, 20:14   

jemi napisał/a:
myślałem że budka jest pusta bo na sąsiednim drzewie w odległości 12 m gniazdo zrobiły sroki, a z drugiej strony na tej samej wysokości co budka pustułek w odległości 4 metrów jest gniazdo kwiczoła a w nim siedzi pani kwiczołowa!

Pod Krześlinem też jest ciekawa sytuacja. W budce wczoraj siedziała samica. ok. 80 m na lewo zajęte gniazdo wrony, na prawo (jakieś 100 m) gniazdo sroki - też chyba zajęte, a z tyłu budki (jakieś 120 m) zajete gniazdo myszołowa. Ciekawe jak sobie pustułki poradzą. W ub. roku wyprowadziły młode, ale gniazda wrony nie było i chyba sroki również!

jemi 

Wysłany: 2007-05-03, 14:18   

Sprawdziłem budki na słupach Sokołów - Sawice (14) - pusto

Mirek 

Wysłany: 2007-05-03, 17:17   

To nieciekawie.
Ja sprawdziłem dzisiaj 4 budki w okolicach Łosic. Przy jednej budce (zasiedlonej również w ub. roku) latał samiec, pozostałe niezasiedlone. :???:
Nie dopisałem, że pod zajetą budką para grzywaczy budowała w krzaku gniazdo!
Ostatnio zmieniony przez Mirek 2007-05-03, 17:50, w całości zmieniany 1 raz  

Marek Witkowski 
Entomologia

Wysłany: 2007-05-03, 17:33   

Witam wszystkich po baaaaaaaaaardzo długiej przerwie.
Ja wczoraj i dziś kontrolowałem budki w Złakowie Kościelnym koło Łowicza.
( Czyli syn marnotrawny wrócił na ojczyste ziemie :razz: )
Wyniki niezły choć gorszy w porównaniu z ubiegłym sezonem:
- z trzech budek zawieszonych w okolicach kościoła w Złakowie żadna nie była zajęta przez pustułki, ani inne ptaki
- z siedmiu budek znajdujących sie w kościele, cztery były zajęte przez pustułki z wynikiem 2, 5, 6, 7 złożonych jaj :cool:
- płomykówka, której także domek powiesiliśmy w kościele jak zwykle zachowała się przyzwoicie i zniosła 5 jaj
W kontroli uczestniczyła oczywiście moja przeurocza asystentaka Magdalena C.
Pozdrawiam
Marek Witkowski

Odpowiedz do tematu