Forum Przyrodnicze Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Marfu
2006-03-26, 20:48
Ochrona pustułki
Autor Wiadomość
PePe 

Wysłany: 2006-03-22, 13:03   

Zap, Mirek opiernczył Cię za niepomalowanie, ale sam nie wspomniał, że to tylko w ramach ochrony deseczek;-)
Pustułkom to zupełnie nie przeszkadza, a i tak są to solidne deseczki - bałbym się bardziej rozsychania niż przegnicia :green:

Wadera 
życie jest piękne

Wysłany: 2006-03-22, 20:28   

PePe napisał/a:
w ramach ochrony deseczek;-)

nie prawda!! to zakrojony na szeroką skalę pogram badawczy :!: :!: :cool: prawda Mirek??

Mirek 

Wysłany: 2006-03-22, 20:55   

Wadera napisał/a:
to zakrojony na szeroką skalę pogram badawczy prawda Mirek??

jasne...

arkona1 

Wysłany: 2006-03-23, 01:04   

Poproszę o wymiary tych skrzynek dla pustułki, najlepiej z jakąś ilustracją. Wczoraj zwiozłem trochę odpadów od znajomego stolarza, pewnie coś z tego wybiorę i uda mi się zrobić i wywiesić jeszcze przed sezonem ze dwie skrzynki.
Pozdrawiam!
arkona1

Mirek 

Wysłany: 2006-03-23, 06:15   

Podaj adres na PW, to podeślę Ci folderek z pustułką (jest reklamowany na stronie głównej TP Bocian). Niezależnie jednak wrzucę dzisiaj skan z wymiarami (ale później - jak dojadę do Siedlec), żebyś już zrobił te skrzynki przez weekend, bo pustułki już przylatują! :grin:
Z tego co mi wiadomo chłopcy z Łodzi wieszali jakieś skrzynie w dolinie Bzury - nie wiem ile ich tam powiesili i gdzie, ale napewno 1 budka była zasiedlona przez pustułki.

arkona1 

Wysłany: 2006-03-23, 10:01   

Ciekawe w jakim rejonie, jeszcze nie trafiłem na nie w terenie. :lol:
Wczoraj analizowałem gdzie powiesić budki i mam już dwa typy spokojniejszych miejsc pod samym Łowiczem. Wybrałem sródpolne zadrzewienia, z dala od dróg, tak by nie zostały łatwo zlokalizowane przez ludzi. Miejsca chyba dobre bo ciągle widuję tam pustułki.
Myślałem także o sosnowych laskach, ale nie wiem czy to dobry pomysł.
Mój adres jest pod postem, ale dla przypomnienia: arkona1@interia.pl
Dziękuję za pomoc! :lol:

PePe 

Wysłany: 2006-03-23, 10:08   

Słuchaj sosnowe laski, to tylko kiedy nie jest to młoda drągowina, tam to raczej kosze dla uszatki. Na starszych wcinajacych się w pole sosnach możesz powiesić, ale pytanie czy i kiedy je wytną??
Myślę, że Mirek to potwierdzi. Mamy już kilak budek na sosnach i są moim zdaniem w idealnej lokalizacji, co i tak pustułki później oceniają same :green:

Każda ciekawa, śródpolna skrajnia drzew jest do wykorzystania, lub nawet pas topolowej alei łaczącej dwie wsie...
Pametej też o kawałku prostego, w miarę pionowego pnia pod budkę i o dobrym dolocie do niej. :green:
Powodzenia!!!

arkona1 

Wysłany: 2006-03-23, 10:50   

ok. mam trochę doświadczeń z budkami, kiedyś powiesiłem ich ok. 30 w lesie miejskim w Łowiczu w porozumieniu z miastem, leśniczym i jedną ze szkół zawodowych, której uczniowie wykonali je na warsztatach. Ale były one przeznaczone dla sikor.
Tak myślę, że może ochrona środowiska w powiecie mogłaby się zgodzić na sfinansowanie materiału na budki dla pustułek a ta sama szkoła mogłaby je wykonać, bo ma dobre zaplecze. Ale to pomysł raczej na rok przyszły i przydałoby się wsparcie specjalistów, co do ich ulokowania w terenie...
Pozostaje jeszcze dojazd i znowu kasa (a w moim przypadku brak auta) i kłopoty z wolnym czasem - więc na początek sporo problemów...
Przy okazji mogę podpytać szefa ochrony środowiska czy mogą coś takiego w przyszłości sfinansować - jak Go znam może być zainteresowany... Dwa lata temu wywalili kilka tysięcy na profesjonalną inwentaryzację bociana na terenie powiatu.
A jak to jest załatwiane przez Was?

Marfu 

Wysłany: 2006-03-23, 11:29   

Bardzo rozne, ale np. Kolo Działdowskie zdobywa fundusze na budki wlasnie ze starostwa, wiec jest szansa.

Mirek 

Wysłany: 2006-03-23, 12:15   

W załączeniu zdjęcie z wymiarami budki wykonne przez J. Gumoskiego. W budce tej wychowało się jak dotąd 7 młodych - 2 w roku 2004 i 5 w roku 2005. Mam nadzieję, że w tym roku ponownie bedzie zasiedlona.

wymiary budki pustułkowej.jpg
Plik ściągnięto 128 raz(y) 58,35 KB

forestman 
Zgórmysyn

Wysłany: 2006-03-23, 13:05   

sciagnalem zdjecie...ja uruchamiam swoja produkcje.

Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Krakowie

PePe 

Wysłany: 2006-03-23, 13:37   

Forest. Warto zwrócić uwagę aby deski na tylnej ściance były w poziomie.
Taka budka wówczas jest znacznie solidniejsza. Raz z racji "spinania" ścianek i konstrukcji (rozwodzić się o budowie mostów nie będę :green: ), a dwa z racji tego, że listewki przykręcane do tejże właśnie ścianki z racji zastosowania są w pionie.
Pozwala to na łatwieksze, a przede wszystkim solidniejsze połączenie listewek z deskami budki. Zmniejsza się niebezpieczeństwo wyrwania deseczki z budki przez listewkę, która pręży od drzewa i co jest następstwem odpadnięcia konstrukcji.
Tutaj jak widać jest to solidna konstukcja - delikatnie widać końcówki desek tylnej ścianki - deseczki w poziomym ułożeniu (przeciewnie do dwóch listewek mocujących).
Dwóch listewek mocujących gdyż warto przybijać na dwie listewki o odstępie między sobą około 3, 4 cm . Łącznie na 8 gwoździ. Po dwa na każdy wystający poza budkę koniec listewki. Jeden gwóźdź do końca, jeden nie (jakieś 15, 20 mm pozostawić) aby "wciągnął" się wraz ze wzrostem drzewa.
Taka budka jest wówczas pancerna i powisi latami !!!

PePe 

Wysłany: 2006-03-23, 13:41   

Ta nie ma listewek i było to przyczyną wielu niemiłych i pracochłonnych poprawek.
Mocowanie budki na wkręty tylna ścianka-drzewo jest psu na budę.
Drzewo rośnie i "wsysa" najnormalniej wkręty - wyrywając je z budki przez deseczki tylnej ścianki. Błąd jak nie wiem co i daje budce tylko 2, 3 lata...
W TP wszyscy Budkowiczowie Polski Ludowej już o tym wiemy.

forestman 
Zgórmysyn

Wysłany: 2006-03-23, 13:43   

dzieki PeP za uwagi....moze wpadniesz do Bochni w sobote wieszac budki jak zrobie? :P
a wieczorkiem na sowy uderzymy.

Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Krakowie

PePe 

Wysłany: 2006-03-23, 13:56   

Kurczaki, teraz mówisz, ze masz budki do wieszania...Mirek urwałby mi hmmm...
gdybym się wykpił z umówionego już "budkowego weekednu".
Wiesz tutaj to już ostatni weekend w sezonie, bo ptaki wracają.., a trochę ich będzie 12 sobota, niedziela chyba 7, czy 8 no i 2 ja zabieram na Dolinę Świdra.

U Ciebie pewnie pewnie i przedłużyć można o tydzień, ale w sumie to nie ma już czego przedłużać. Czas na wiosnę, bo już chce mi się jej strasznie :grin:

Pozaty kto, jak nie Ty, poradzi sobie z tym świetnie :green:

Odpowiedz do tematu