Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Marfu
2006-11-12, 16:00
Parka :-)
Autor Wiadomość
Marfu 


Posty: 3016
Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2006-10-29, 13:50   Parka :-)

Skoro tak dobrze idzie, to nastepny. Tradycyjnie... Co to: po polsku i lacinie (po pol) oraz dlaczego (za caly).

grzyb.jpg
Plik ściągnięto 303 raz(y) 114,76 KB

_________________
Warszawski Oddział TP "Bocian"
 
 
     
Lulek 


Posty: 560
Skąd: Działdowo
Wysłany: 2006-10-31, 21:30   

Postawię na gołąbka gryszpanowego - Russula aeruginea. Bladozielone zabarwienie kapelusza.
_________________
Działdowskie Koło TP Bocian
AVELELEK
 
 
     
Beata 
Gorzów n/Wartą


Posty: 1799
Skąd: Gorzów n/Wartą
Wysłany: 2006-11-02, 00:12   

Hm... gołąbek smaczny Russula delica
Młody - kapelusz wklęsły z podwiniętym brzegiem, najpierw brudnobiały , potem z plamami ; rośnie w lasach liściastych i iglastych :roll:
_________________
PTASIE POGOTOWIE POMOC
 
 
     
Syriusz 


Posty: 440
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2006-11-02, 17:21   

Mleczaj chrząstka Lactarius vellereus - biały kolor kapelusza i wgłębienie na środku.
 
 
     
Wadera 
życie jest piękne


Posty: 507
Wysłany: 2006-11-04, 22:39   

Co to?
 
 
     
poziomka 


Posty: 50
Wysłany: 2006-11-05, 14:58   

Mleczaj rydz Lactarius deliciosus.
 
     
Marfu 


Posty: 3016
Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2006-11-12, 16:00   

Marfu napisał/a:
Skoro tak dobrze idzie


Zapeszylem. KICHA - nikt nie odgadl... Moze niedobre zdjecie/ujecie??

A zatem - jest to

GOŁĄBEK ZIELONAWY Russula virescens.

Widac to po bardzo charakterystrycznych spekaniach kapelusza - na takie niewielkie "pólka". Oczywiście kolor kapelusza - zielonawy :-) . G. grynszpanowy ma gładki kapelusz. G. smaczny - nie znam tego gatunku, ale kapelusz ma gładki :-) Mleczaje NA PEWNO tez maja gladkie kapelusze.

Warto poznac ten gatunek, gdyz uwazany jest za jeden z najsmaczniejszych grzybow. I musze te opinie potwierdzic!! Smazony na tzw. maselku - pycha. Na pewno scisla czolowka smakowa!

Ale prosze sie nie zalamywac, kolejny grzyb nadciaga :-)
_________________
Warszawski Oddział TP "Bocian"
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo