Forum Przyrodnicze Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Wieści z kontroli budek 2007
Autor Wiadomość
Mirek 

Wysłany: 2007-07-02, 09:36   

Już wiem, jak wygląda sprawa z tym młodym. Źle przez telefon Tomka zrozumiałem. Ptak leżał w środku, a skrzydło zwisało na zewnątrz, ale nie był o nic zaczepiony! Zagadką jest to, dlaczego padł :roll:

Basior 

Wysłany: 2007-07-02, 12:29   

Mirek napisał/a:
nie był o nic zaczepiony
A toś paniki narobił... :smile: ,
a szczegóły naszej kontroli u Wadery w notesie, ja z głowy pisałem.

Mirek 

Wysłany: 2007-07-02, 19:29   

Basior napisał/a:
szczegóły naszej kontroli u Wadery w notesie, ja z głowy pisałem.

Jestem zbudowany Twoją postawą :wink:

A tak w ogóle sprawdzaliśmy jeszcze dzisiaj budki (ja + Marcin), w których mogło coś być. I tak:
1. Skraj doliny górnego Liwca (koło wsi Wielgorz, gm. Mordy) - budka na olszy - pusta, ptaków nie widać i żadnych śladów. Na pierwszej kontroli w maju para zaglądała do budki a potem przepędziła prawdopodobnie sroki, które wybudowały gniazdo nad budką i bardziej zainteresowane były tym gniazdem niż budką. W ub. roku była para cały sezon, ale bez efektu - chyba w ogóle do lęgu nie przystąpiła.

Linia energetyczna koło wsi Radzików-Stopki
2, 3, 4, 5 - wszystkie niezamieszkałe i brak obecności ptaków w pobliżu.

Po południu
6. Budka koło Kol. Żelków na sośnie - młode już wyleciały - nie wiadomo ile, ale obfite ślady na budce wskazują, że w budce wychowała się spora gromadka! W okolicy widzieliśmy 2 ptaki, które wrzeszczały na myszołowa.
7. Skórzec - budka na olszy - cn. 3 młode (tyle widać z dołu) siedzą w budce, jeszcze w puchu! W ubiegłym roku wysiadywała samica a potem nie było młodych, czyli strata lub niezalężone jaja!
8. Trzciniec - budka na olszy - pusta. W maju w sąsiedztwie budki kręciła się pustułka.
Ostatnio zmieniony przez Mirek 2008-02-22, 16:06, w całości zmieniany 1 raz  

Mirek 

Wysłany: 2007-07-03, 21:46   

Jeszcze jedno, dzisiejsze doniesienie. W budce na linii energetycznej koło m. Głuchów (gm. Mordy) są cn. 2 młode (obserwacja z drogi z ok. 300 m). A już się obawiałem, że nic nie będzie w budce, bo przejeżdżam codziennie i dorosłych ptaków w ogóle nie widuję...

Andrzej S 

Wysłany: 2007-07-06, 01:36   

W budce na sąsiednim bloku, o której wcześniej pisałem, młode zaczynają siadać na przedniej ściance. Pewnie niedługo wyfruną. Jest ich co najmniej pięć. Rodzice spisali się, jak widać, na medal.
Zdjęcie budki. Niestety nie mam aparatu.

Shot with K750i at 2007-07-06

Mirek 

Wysłany: 2007-07-06, 05:14   

Wczoraj, przy okazji poszukiwań błotniaków, zobaczyłem na łąkach polującą pustułkę w okolicy budki (na wysokości m. Próchenki w gm. Olszanka, pow. łosicki). Sprawdziłem 3 budki i niestety nic. Jak się okazało w sumie kręciły się 3 pustułki, jedna nawet podleciała do jednej z budek. Sadzę jednak, że były to ptaki już koczujące i znalazły się tutaj dlatego, bo mają dobrą bazę pokarmową.
Niestety budki te mają niskie przednie ścianki i trzeba będzie je poprawiać.

Wychuchol 
Bagienny Potwór

Wysłany: 2007-07-16, 14:14   

Radom, ul Tytoniowa 13 VII 2007 : naliczyłem co najmniej 7 pustułek, z tego 4 młode siedziały razem na małym daszku. W budkach już chyba nikogo nie ma.

Mirek 

Wysłany: 2007-07-16, 16:54   

Wychuchol napisał/a:
naliczyłem co najmniej 7 pustułek,

Ale ile budek było zajętych w końcu? Napewno było widać ślady!

Wychuchol 
Bagienny Potwór

Wysłany: 2007-07-18, 17:13   

Problem w tym że ślady widać na kilku budkach, chyba z 3-4, natomiast budki są dość zagęszczone i mam wątpliwości czy te same osobniki nie przesiadywały w nich gościnnie.

Mirek 

Wysłany: 2007-07-19, 21:22   

Jeszcze 3 dni temu, tj. 16 VII sprawdzałem 2 budki pustułkowe (koło Łosic w dolinie Tocznej oraz koło wsi Pióry Wielkie w gm. Mordy). Z obydwu młode wyszły szczęśliwie, o czym świadczą obfite ślady na przednich ściankach skrzynek.
A dzisiaj zerknąłem na 2 budki w gm. Sarnaki (koło Rozwadowa) - niestety brak na nich jakichkolwiek śladów zajętości, a wiszą już 4-ty sezon :???:

jemi 

Wysłany: 2007-07-22, 12:07   

22.07. sprawdziłem 14 budek na liniach energetycznych od Kożuchówka do Sawic, żadna budka nie była zajęta.
Za Smuniewem (po prawej stronie) w stronę Ostrówka, na świeżo zaoranym polu bawiły się trzy młode pustułki.

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-07-22, 20:02   

jemi napisał/a:
na świeżo zaoranym polu bawiły się trzy młode pustułki.

w "chodzi lisek koło drogi" :grin: :wink:

przepraszam za off-top, ale nie mogłam się powstrzymać :razz:

jemi 

Wysłany: 2007-07-22, 21:23   

Beata napisał/a:
w "chodzi lisek koło drogi" :grin: :wink:

ha,ha
to były pozorowane ataki, czyli bardziej: „co mi zrobisz jak mnie złapiesz?”

Mirek 

Wysłany: 2007-07-27, 20:44   

Po południu, wspólnie z Dominikiem sprawdzilismy 1 budkę pustułkową na końcu ul. Żytniej w Siedlcach. W budce siadziała 1 młoda pustułka :grin: Inne 2 młode oraz 1 dorosłą widzieliśmy jakieś 200 m od budki (prawdopodobnie nie wszystkie) na wysokich topolach. Późny lęg zakończył się więc sukcesem. Podczas kontroli tej budki w dniu 17 czerwca były 4 jaja. W tym czasie młode z sąsiedniej budki już dawno latały (wyszły ok. 4 czerwca).
Zostaje jeszcze 1 budka do sprawdzenia, gdzie powinny być młode i to znacznie młodsze! Ale o tym później - po kontroli skrzynki!

Mirek 

Wysłany: 2007-08-06, 19:13   

TO NIESAMOWITE!
A jednak są młode pustułki i to pod samym nosem - koło biura BOCIANA, w budce na kominie kotłowni! Dopiero dzisiaj zauważyliżmy 3 młode już opierzone. Wcześniej - przez 2-3 tygodnie - po długiej nieobecności zaczęła pojawiać się samica. Myślałem, że ot po prostu tak sobie przylatuje, a budka służy jej jako magazyn pokarmu - samca przez ostatnie tygodnie nikt nie obserwował. Wygląda na to, że ptaki, po nieudanym lęgu (prawdopodobnie niezalężone jaja), do którego przystapiły na pocz. maja, zdecydowały się na powtórny lęg a młode są jego owocem.
WIĘC DOCHOWALIŚMY SIĘ WRESZCIE MŁODYCH :green: :wink:

Odpowiedz do tematu