|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
|
Wieści z kontroli budek 2007 |
| Autor |
Wiadomość |
Mirek

|
Wysłany: 2007-08-11, 22:51
|
|
|
Wczoraj, tj. 10 VIII w budce koło biura BOCIANA w Siedlcach nadal 3 młode. Najmłodsze ma jeszcze sporo puchu i pewnie posiedzi jakieś 7 dni, natomiast rodzeństwo jest już ładnie opierzone. Młode jednak w ogóle nie siadają jeszcze na przedniej ściance budki. Czyżby to był jeden z najpóźniejszych lęgów w Polsce?!
W poniedziałek planuję jeszcze kontrolę budki nad Muchawką, gdzie także powinny siedzieć jeszcze młode, o ile nie stało się jakieś nieszczęście! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
PePe

|
Wysłany: 2007-08-13, 14:52
|
|
|
| Miro musisz teraz zamiast budek zaprojektować do uszycia ocieplane kubraczki tym maluchom hahaha. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-08-13, 19:59
|
|
|
| PePe napisał/a: | | musisz teraz zamiast budek zaprojektować do uszycia ocieplane kubraczki |
Eee..tamm.. - wychowają się na myszkach, których teraz nie powinno brakować i polecą do Włoch, Francji lub Hiszpanii
Dzosiaj po południu (ok. 17.00) skontrolowaliśmy (ja + Basior + Wadera) wspomnianą wcześniej budkę nad Muchawką. Przypomnę, ze para pustułek, która przez 3 poprzednie sezony z powodzeniem wyprowadzała z niej młode, przystąpiła prawdopodobnie do lęgu w gnieździe kruka, które znajduje sie w tym samym lasku co budka. Stało się tak dlatego, że wcześniej niż pustułki, budkę zajęły uszatki, które prawdopodobnie wyprowadziły młode w pierwszej połowie czerwca. Pustułki prawdopodobnie straciły lęg w gnieździe kruka i ponownie przystąpiły do lęgu w budce w połowie czerwca (w tym czasie większość par pustułek kończy okres lęgowy). Dzisiejsza kontrola wykazała, że w budce są młode (przednia ścianka obficie obielona kałem) - nie wiadomo ile ich jest, bo nie chciały wyjrzeć. Samica pilnowała budki a samczyk z daleka już krzyczał.
Mamy więc do czynienia z jednym z najpóźniejszych lęgów w Polsce. Młode opuszczą budkę prawdopodobnie cn. za tydzień, więc około 20 sierpnia! Sprawdzę to jeszcze! |
 |
|
|
|
 |
Karol
|
Wysłany: 2007-08-14, 14:14
|
|
|
Witam
Chciałem poinformować że w 12 budkach które wywieszoe zostały na wiosne br. nie gniazdowały pustułki.Choć pod jedną z nich znalazłem lotkę samicy pustułki.
2 budki wywieszone zostały w powiecie Ostrołęckim
10 budek wywieszonych w pow.Kolneńskim
jedna z budek z powiatu Ostrołęka została zabrana wraz z drzewem w nieznanym mi celu
pozdrawiam
Karol |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-08-14, 14:26
|
|
|
| Karol napisał/a: | | jedna z budek z powiatu Ostrołęka została zabrana wraz z drzewem w nieznanym mi celu |
Polakowi wszystko sie przyda |
 |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-08-24, 00:15
|
|
|
Tydzień temu, tj. w piątek 17 VIII pustułki z budki koło biura BOCIANA po raz pierwszy zdecydowały się opuscić swoją siedzibę. Z samego rana obficie padał deszcz, więc towarzystwo siedziało w środku, ale około południa zrobiło się ciepło, wyjrzało słońce. Niestety pierwszego wylotu nie widziałem, natomiast obserwacje były nastepujące:
- najpierw 1 młody w budce, dwa na budce,
- potem dwa na budce, 1 na kominie
- po południu - 1 na budce 1 na kominie
- a przed zamknięciem biura brak pustułek - ani nie było ich w budce, ani w najbliższej okolicy
Ale w kolejnych dniach (od poniedziałku do środy) codziennie 1 młoda w okolicy - przesiadywała bądź w budce, bądź na kominie, bądź na budynku naszego biura, no i można ją było obserwować przez okno jak gania się z kawkami. Ptaki już opuściły gniazdo, ale jeszcze będą pod opieką rodziców jakiś czas! Do kiedy? Będziemy śledzić ich losy aż do odlotu! |
 |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-11-30, 17:51
|
|
|
Co do wyżej opisanej budki...
Otóż co jakiś czas odwiedza ją samczyk (co 2-3 tygodnie), posiedzi sobie przez kilka godzin i znika. Ostatnio pojawił się w poniedziałek, tj. 26 XI. A następnego dnia w budce urzędowała para kawek. |
 |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-12-09, 17:35
|
|
|
Wczoraj, tj. 8 XII 2007, kolejna obserwacja przy BOCIANOWEJ budce w Siedlcach. O zmierzchu - dokładnie o godz. 15.22 z dużym impetem wleciała do budki pustułka, chwilę po niej, może 10 sek później, druga! Obie nadleciały od strony stawów siedleckich. Jakieś 2 min piszczały w budce, po czym jedna wyleciała i skierowała swój lot w kierunku siedleckiej katedry, a druga usiadła sobie we wlocie skrzynki. Na tym moja kilkuminutowa obserwacja się zakończyła! |
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|