|
Wieści z kontroli budek 2007 |
| Autor |
Wiadomość |
Mirek

|
Wysłany: 2007-05-04, 14:09
|
|
|
Dzisiaj rano sprawdziłem 3 budki dla pustułek zamontowane wokół łąk koło Klimontów (gm. Mordy):
1. Zasiedlona - samiczka wysiaduje, samczyk pilnuje, w ub. roku parka wyprowadziła 4 młode
2. Pusta - brak ptaków
3. Zajęta - para przy budce. Nad budką tegoroczne gniazdo sroki, a ok. 10 m od budki grzywacz na gnieździe siedzi! W ub. roku też była para bez lęgu cały sezon.
Ponadto na kominie koło biura BOCIANA samiczka chyba dzisiaj na dobre zaczęła wysiadywać. Widziałem akcję, jak samczyk przyniósł myszkę i przekazał wybrance i na chwilę wskoczył do budki. Mam nadzieję, że w tym roku coś z tego będzie. W ubiegłym roku samiczka przsiedziała przez większość sezonu i nic z tego wyszło! |
_________________ TP Bocian
 |
| Ostatnio zmieniony przez Mirek 2007-05-06, 08:00, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-05-04, 19:11
|
|
|
Po południu również sprawdziłem 3 budki pod Mordami:
1. Samiczka pustułki w budce
2. Samiczka pustułki w budce
3. Niezasiedlona - w sąsiedztwie gniazdo sroki
Czyli ogólnie nieźle. Obie budki były zaję w ub. roku. W pierwszej raczej do lęgu nie doszło - para urzędowała przy budce przez cały maj. W drugiej wychowały się 2 młode! Trzecia, podobnie jak teraz, nie była zasiedlona! |
 |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-05-05, 20:47
|
|
|
Dzisiaj kontrolowałem kolejne budki (18 szt.) dla pustułek - tym razem na południe od Siedlec (gm. Domanice i Skórzec, częściowo Wiśniew).
W kolejno kontrolowanych skrzynkach:
1. Samica pustułki w budce (w ub. roku była zajęta), w pobliżu para grzywaczy;
2. Budka pusta (w ubiegłym roku też była pusta);
3. Samica pustułki wysiaduje, w czasie obserwacji przyleciał samczyk (w ub. roku zajęta);
4. Z budki wystają patyki - prawdopodobnie gniazdo sójki w środku (w ub. roku pusta);
5. Budka pusta (w ubiegłym roku też była pusta);
6. Nad budką przeleciała pustułka - nie wykluczone, że jest zajęta, a samica twardo wysiaduje (w ubiegłym roku niezasiedlona);
7. Samica pustułki wysiaduje (w ubiegłym roku raczej niezasiedlona, młode były 2 lata temu);
8. Samica pustułki wysiaduje (w ubiegłym roku zasiedlona - wychowały się 4 młode), obok para grzywaczy;
9. Budka pusta (3-ci sezon);
10. Budka pusta (3-ci sezon);
11. Budka pusta (w ub. roku zajęta przez samice - lęgu raczej nie było);
12. Budka pusta - zawieszona jesienią
13. Budka pusta - jw.
14. Budka pusta (dostępna 4-ty sezon)
15. Samica pustułki wysiaduje (w ub. roku wychowało się w niej 6 młodych)
16. Samica pustułki wysiaduje (w ub. roku wychowały się 4 młode) - na tym samym drzewie, pod budka zajęte gniazdo grzywacza!
17. Samiec pustułki przyleciał do budki, posiedział, a właściwie postał w środku i poleciał. Być może ma tam jakąś spiżarnię lub samiczka mocno siedzi na jajach. W ub. roku samica wysiadywała i prawdopodobnie była strata w lęgu.
18. Samica pustułki w budce. W ubiegłym roku wysiadywała i nie było potem młodych. Obok budki na sąsiednim drzewie grzywacz na gnieździe.
Reasumując:
8 lub 9 budek zajętych przez pustułki, jedna prawdopodobnie przez sójki. W przypadku pustułek są to praktycznie miejscówki zajmowane już wcześniej! Ciekawostką są gniazda grzywaczy tuż przy zajętych budkach, napewno ich gniazda były przy 2 zajetych budkach dla pustułek a przy dwóch innych budkach z pustułkami - pary. Aby nie płoszyć ptaków szybko się oddaliłem i nie rozglądałem się za grzywaczami! |
 |
|
|
|
 |
jemi

|
Wysłany: 2007-05-08, 10:21
|
|
|
Wyrozęby 1 budka - pusta
Sawice 4 budki - puste, nie widać pustułek, wiadomość od Heleny Romańskiej. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-05-10, 17:17
|
|
|
| jemi napisał/a: | | Sawice 4 budki - puste, nie widać pustułek, |
Hmm..., to do końca nie tak musi być.
Dzisiaj skontrolowałem kolejnych 10 budek, z tej liczby 8 to na dwóch kawałkach linii energetycznych oraz dwie na drzewach. Wynik niezły w porównaniu z ostatnimi;
Stok Ruski - 4 budki na linii energetycznej: siedzi, siedzi, siedzi, pusta - krótko mówiąc mała kolonia A z daleka też nic nie widać. Dopiero jak do jednej wlatywała samiczka, która prawdopodobnie skończyła śniadanie przyniesione przez samczyka - ten wyskoczył z budki jak oparzony (pewnie zastępował małżonkę na krótko w wysiadywaniu), to wtedy zobaczyłem, że coś jednak się dzieje.
W ub. roku były 2 pary, z których jedna wychowała cn. 4 młode, a druga prawdopodobnie stratę. Jednak budka, gdzie była strata nie była zajęta!
Pruszyn - 4 budki na linii energetycznej: jedna zajęta (samiczka wysiadywała, a samczyk polował ok. 100 m od budki).
Ponadto jeszcze dwie pojedyncze na drzewach - obie puste, podobnie jak w ub. roku!
Tyle.... |
 |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-05-11, 19:15
|
|
|
| Warszawa, ul. Duracza 8 - budka raczej pusta, ale jeszcze wpadne... |
_________________ TP Bocian |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-05-11, 19:38
|
|
|
Dzisaj sprawdziłem 4 budki (na topolach) w granicach administracyjnych Siedlec oraz jedną tuż za granicą administracyją miasta - koło Żelkowa (na sośnie). Po kolei:
1. Przy ul. Żytniej - samica pustułki wysiaduje - budka zajęta 4-ty sezon. Poprzednie trzy sezony z sukcesem!
2. Przy ul. Żytniej - odległa od poprzedniej jakieś 200 m - samica pustułki w budce! Budka jest dostepna 3-ci sezon, ale zajęta po raz pierwszy!
3. Przy stawach siedleckich - pusta, dostępna dla ptaków 3-ci sezon!
4. W pobliżu szpitala - pusta, dostępna dla ptaków 3-ci sezon!
5. Na skraju doliny Helenki - pusta, dostępna dla ptaków 4-ty sezon. W sąsiedztwie gniazdują kruki; była rodzina - wrzeszczące (kraczące) dwa stare i cn. 2 młodziaki poza gniazdem!
No i więcej nie sprawdziłem, bo musiałem zwiewać przed nadchodząca burzą! |
 |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-05-11, 20:27
|
|
|
| Zapomniałem o dość istotnej informacji. Otóż okazało się, że samczyk z pary pustułek zajmujących budkę koło biura BOCIANA ma na nodze metalową obrączkę. Wydało się to w czasie filmowania ptaszków - może uda sie odczytać choć fragment numeru, a nuż to młodziak zaobraczkowany w jednej z podsiedleckich budek?! A może warszawski? Od Łukasza Rejta! |
 |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-05-12, 19:50
|
|
|
Dzisiaj konkretna kontrola!
Sprawdzałem budki na słupach energetycznych; nad Toczną (gm. Platerów i Korczew) w dolinie Bugu (gm. Korczew) i w krajobrazie rolniczym (gm. Przesmyki). W sumie 6 odcinków linii energetycznych. Ale po kolei....
1. linia (gm. Platerów) [4 budki] - pusta; wysiaduje samiczka pustułki; wysiaduje samiczka pustułki; budka uszkodzona.
2. linia (gm. Korczew) [4 budki] - pusta; pusta; wysiaduje samiczka pustułki, wysiaduje samiczka pustułki.
3. linia (gm. Korczew) [4 budki] - pusta; pusta; wysiaduje samiczka pustułki; wysiaduje samiczka pustułki.
4. linia (gm. Korczew) [4 budki] - wysiaduje samiczka pustułki; pusta; pusta; pusta.
5. linia (gm. Korczew) [4 budki] - wysiaduje samiczka pustułki; wysiaduje samiczka pustułki; wysiaduje samiczka pustułki; uszkodzona!
6. linia (gm. Przesmyki) [4 budki] - pusta; pusta; pusta; wysiaduje samiczka pustułki.
Ogólnie rzecz ujmując. Ww. budki są dostępne dla pustułek 2-gi sezon!
W ubiegłym roku zagnieździło się w nich 7 par, a teraz 11! W ub. roku na 1 linii (w gm. Przesmyki) nie było pustułek, teraz jest jedna para!
Ciekawostki!
Nad Toczną pod słupem z zajęta budką założył gniazdo rycyk, druga para też wrzeszczała blisko. Widziałem z jaką łatwością samczyk pustułki odgonił wronę lecącą w kierunku gniazda.
Pod Drażniewem, pomiędzy dwoma zajętymi budkami siadały 2 pary grzywaczy - chyba szukały miejsca na założenie gniazda w pobliskich zadrzewieniach. W pobliżu wrzeszczały też kwiczoły - jeden gonił srokę.
Nad Bugiem, w rejonie zajętych budek 3-4 pary czajek - może tutaj zbieg okoliczności, bo znajduje się takie wilgotne zagłębienie, ale dlaczego nie wybrały bezpośredniego sąsiedztwa pobliskiego starorzecza?! Tutaj są niezasiedlone budki przez pustułki.
Przy większości zajętych budek kręciły się samczyki.
Ale trzeba by było posiedzieć dłużej, aby obejrzeć więcej różnych ciekawostek w pobliżu budek pustułkowych. |
 |
|
|
|
 |
jemi

|
Wysłany: 2007-05-13, 21:33
|
|
|
Rano sprawdziłem 6 budek - Holendernia gm. Sterdyń – brak pustułek, w jednej budce zeszłoroczne gniazdo sójki i jakiegoś małego ptaka.
Jedno gniazdo zajęte przez pustułki w tamtym roku, puste, drugiego brak. |
|
|
|
 |
amikosik
|
Wysłany: 2007-05-13, 23:59
|
|
|
Ja sprawdzałem skrzynki w okolicy Czerska. Wiszące drugi sezon i większosć budek pustych ale...
W jednej mam wystające prążkowane piórka rudo-czarne. W zeszłym roku były w niej tylko wystające patyki.
Druga skrzynka jakaś taka obdrapana. Nic nie chciało się pokazać. Ciekawe co do niej zaglądało.
Z trzeciej wystają patyki ale jest pusta.
Pozostałe nie wyglądały na używane..
skrzynka z ogonem.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1912 raz(y) 45,18 KB |
skrzynka obdrapana.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1912 raz(y) 59,32 KB |
|
|
|
|
 |
FOTOP

|
Wysłany: 2007-05-14, 15:04
|
|
|
Wieści z sobotniej kontroli:
W prawie wszystkich skrzynkach lęgowych jest pusto - oprócz jednej oznakowanej jako 5 - jest w niej sójka i siedzi na gnieździe - dla potwierdzenia zdjęcie.
Szkoda, że w okolicy Świdra - gmina Latowicz nie urzędują pustułki. Nawet na kościele w Latowiczu nie zauważyłem.
Pozdrawiam
_FOT7617.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1882 raz(y) 27,72 KB |
|
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 2007-05-14, 21:27
|
|
|
Wieści z dzisiejszej kontroli budek: od Broku do Ryteli Szlacheckich - w sumie 18 budek. Wszystkie puste. W jednej ubiegłoroczne gniazdo os lub szerszeni. W jednej wystające patyki - ale bez lokatora.
Do jednej budki - na staruszkowatym dębie - zalatywała pustułka. Podczas kilkunastominutowej obserwacji wpadła do budki 2 razy, posiedziałą na drzewie i zwiała. Po bliższym obejrzeniu budki żadnych śladów wskazujacych na zajęcie - może zwiad dopiero .
W gniazdach na drzewach, gdzie w ubiegłym roku były pustułki, siedzą wrony.
Jedna pustułka zanotowana pomiędzy Sadownem a Morzyczynem w drodze powrotnej - krążąca nad zadrzewieniami - ganiała sięz kawkami!
A sama kontrola przyjemna - wody na łakach sporo. Żeby dostać się do niektórych budek trzeba było nadrabiać "kilometrami". A i tak nie obyło się bez pokonywania brodzików w wodzie powyżej cholewki! |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 2007-05-14, 21:28
|
|
|
| A - zapomniałbym - dwie budki koło Pietrus - też puste (info. Grzegorz Ilczuk) |
|
|
|
 |
rafklim
Podmokły Przewodnik

|
Wysłany: 2007-05-15, 10:25
|
|
|
| A jak budki w Złakowie Koscielnym k. Łowicza ? Będzie kontrola bo chętnie z 2 kolegów bym uczestniczył? |
_________________ www.birdwatcher.pl |
|
|
|
 |
|
|