Przesunięty przez: Marfu 2006-03-26, 20:48 |
Ochrona pustułki |
| Autor |
Wiadomość |
Kosu1993

|
Wysłany: 2009-07-06, 06:48
|
|
|
Dzieki Mirku
Czyli im wyżej budka tym lepiej |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2009-07-06, 07:03
|
|
|
| Kosu1993 napisał/a: | | Czyli im wyżej budka tym lepiej |
Dokładnie tak... |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Kosu1993

|
Wysłany: 2009-07-07, 10:14
|
|
|
Dziękuje |
|
|
|
 |
pójdźka13

|
Wysłany: 2009-11-23, 19:31
|
|
|
mam pytanie znalzłem dobre miejsce w mojej wsi (załącznik 1) czasem ludzie tędy chodzą niedaleko jest łąka. i 2 wybiegi dla koni jeden w parku a drugi przy drodze ale innej są 2 domy jedno to gospodarstwo a drugi to ta budawa na załączniku niedaleko jest stary sad i pastwisko oraz dużo pól moje pytanie brzmi te drzewa to lipy i czy wys. zawieszenia budki która wynosi 4m wstarczy do zajęcia budki???? puźniej dostarcze inne zdjęcia...
t_kopia_lipwka_159.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 64 raz(y) 40,74 KB |
|
_________________ Wieszam budki lęgowe w Trzaskach woj. Kujawsko-pomorskie pow.inowrocławski gm.inowrocław |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2009-11-24, 18:17
|
|
|
| pójdźka13 napisał/a: | | czy wys. zawieszenia budki która wynosi 4m wstarczy do zajęcia budki???? | Dla pustułki to za nisko, szczególnie przy drodze. Najniżej zajęte budki (6 m wysokości) są na słupach energetycznych zlokalizowanych na otwartych przestrzeniach, łąki, pola z dala od ludzi. |
_________________ Adam T.
Warszawski Oddział TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Daisy7

|
Wysłany: 2009-11-25, 16:55
|
|
|
Nie wiem jak z pustułkami, ale ja jak widzę jakąś budkę dla ptaków to zazwyczaj jest zawieszona na ok. 4m albo więcej. Tym bardziej, że przy ulicy tak jak to powiedział | Basior napisał/a: | | szczególnie przy drodze | . Więc ja dla bezpieczeństwa powiesiła bym tą budkę wyżej, no chyba, że coś już w niej mieszka. Wtedy jej nie przewieszaj |
_________________ Daisy7 |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2009-11-25, 17:31
|
|
|
| Daisy7 napisał/a: | | Nie wiem jak z pustułkami, ale ja jak widzę jakąś budkę dla ptaków to zazwyczaj jest zawieszona na ok. 4m |
Budka dla sikorek to może być powieszona nawet na wys. 1 m nad ziemią i ptaki ją zajmą, ale pustułka jest większym ptakiem i potrzebuje przestrzeni wokoło....im wyżej budka wisi, tym lepiej, a blisko drogi to już na pewno powinna wisieć co najmniej 10 m nad ziemią! |
 |
|
|
|
 |
pójdźka13

|
Wysłany: 2009-11-25, 18:28
|
|
|
| to poszukam jakiegoś słupa na tym polu bo ten właściciel mnie zna także z DOGADANIEM NIE MA PROBLEMU NO I OCZYWIŚCIE NA ZAJĘCIE TROCHĘ TRZEBA POCZEKAĆ BO RAZ ZAJMĄ W 1 ROKU A CZASEM PÓŹNIEJ. |
_________________ Wieszam budki lęgowe w Trzaskach woj. Kujawsko-pomorskie pow.inowrocławski gm.inowrocław |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2009-11-25, 18:34
|
|
|
| pójdźka13 napisał/a: | | to poszukam jekiegoś słupa na tym polu |
Jeśli będzie to czynny słup energetyczny to nie radzę! Rejon energetyczny musi wyrazić zgodę na powieszenie skrzynki. Inaczej, przy najbliższej konserwacji linii budka może zostać zdemontowana! |
 |
|
|
|
 |
pójdźka13

|
Wysłany: 2009-11-25, 19:16
|
|
|
| szkoda a gdybum powiesił na rowie melionacyjnym na wys. 4/5 m gdzie nikt nie chodzi?? a gdybym sie dogadał z służbą energetyczną to sam moge ją powiesić?? a jak czytałem to służby energetyczne często chętnie się zgadzają. |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2009-11-25, 19:43
|
|
|
| Cytat: | | szkoda a gdybum powiesił na rowie melionacyjnym na wys. 4/5 m gdzie nikt nie chodzi?? | Informację o zalecanej wysokości wieszania budek już otrzymałeś, jeśli chcesz eksperymentować to proszę bardzo, szkoda tylko budki.
Budki na słupach energetycznych wieszają energetycy w współpracy z przyrodnikami, wyjątkowo odwrotnie.
| Daisy7 napisał/a: | | Nie wiem jak z pustułkami, |
Witaj Daisy na forum, prosimy o merytoryczne wypowiedzi, często wiele ludzi szuka tu konkretnych informacji, twój post jednak nie wnosi nic konkretnego do tematu ochrony pustułek. Luźne dyskusje prowadzimy w kuluarach. Pozdrawiam. |
 |
|
|
|
 |
Daisy7

|
Wysłany: 2009-11-25, 21:25
|
|
|
| Basior napisał/a: | | twój post jednak nie wnosi nic konkretnego do tematu ochrony pustułek | Sory. Postaram się pisac na temat |
_________________ Daisy7 |
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2010-02-27, 21:44
|
|
|
W powiecie działdowskim rolnicy wzięli ochronę pustułki we własne ręce
SNV36808.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 51 raz(y) 84,43 KB |
|
_________________ Ratuj Kwiecewo! |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2010-02-27, 22:37
|
|
|
| mender napisał/a: | | W powiecie działdowskim rolnicy wzięli ochronę pustułki we własne ręce |
Zdjęcie troche nie wyraźne, sami wzięli budkę bocianową, czy może sami zrobili i powiesili budkę?? |
 |
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2010-02-28, 11:57
|
|